Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« juli 2007 | Hoofdmenu | september 2007 »

augustus 2007

31 augustus 2007

Gedicht van de week - Norbert de Beule

tour   streptopelia turtur turtur

Quando la ricotta e stregata
koeren tortels in hun braadvocht
In de oldtimer van Don Valentino
vechten zes oudbakken broodjes
om een bord met vette jus
Ricardo Ricco maakt een kalvarietocht
in de straten van Verona, de goddelijke
komedie van een wielrenner op dieet
Een quickstepenergetic van bijna tachtig

denkt aan zijn eerste duifje o Julia
Quando la ricotta e stregata
zingen borrelhap en koeientong
In de oldtimer van don Valentino
twisten dertig soorten likeuren
om wie het luidste boert
Nergens emmers of een spuwbak
Riccardo Ricco barst in snikken uit
De quickstepenergetic drinkt een Duvel


                  tour torture ramphomicron microrhynchun

          In het land van rasmussen klimt verdriet
                              grafheuvels op om af te vallen

                                        sneeuw vreet vlokken aan
                                                  om dunner nog

                            rasmus knipt gaten in zijn hoofd
                                      hij fluit tussen de tanden

                        schedeldak wordt bergkam
                    haarspeld scherpt een bocht

in het bevlogen land van raspmussen
is elke bergrit een gedicht


          rspmssn rsmss striptstrpt sneeuw tot
ijzigNorbert de Beule

'tour   streptopelia turtur turtur' van Norbert de Beule is de 40e bijdrage die in het kader van het project 'Gedicht van de week' op de Contrabas is geplaatst. In totaal zullen 52 dichters, die minstens één bundel bij een reguliere uitgeverij hebben uitgebracht, worden uitgenodigd om een nog niet eerder in digitale of gedrukte vorm gepubliceerd gedicht op de Contrabas te plaatsen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door steun van het Lira Fonds.

Norbert de Beule (1957) publiceerde de dichtbundels 'YELLe!' (2003) en 'EBdiep' (2006) en schreef in 2002 een toneelmonoloog over het leven van de dichter Jotie 't Hooft.

Ailantus: lekker vooraan in het alfabet

Nederland is alweer een nieuwe literaire uitgeverij rijker. Vanaf 1 september start Boom uitgevers met Ailantus, dat zich zal toespitsen op vertaalde en oorspronkelijk Nederlandse literatuur. De leiding van het fonds komt in handen van de literair journaliste Lidewijde Paris, die een ruime staat van dienst heeft in de uitgeverswereld. Zij was zes jaar actief als uitgever bij Querido en voordien ook werkzaam bij Prometheus - Bert Bakker en Nijgh & Van Ditmar. Paris presenteert tegenwoordig elke week een verhaal in Vrij Nederland en heeft een maandelijkse boekenrubriek voor Opiumradio. Onlangs stelde Paris voor Prometheus nog het boekje En toen viel ik van het podium, over in verlegenheid gebrachte schrijvers samen. Lees verder bij de Papieren Man >>

Website Arie Storm

'"Er is één ding erger dan tachtig worden, en dat is géén tachtig worden," heeft Harry Mulisch een tijdje geleden gezegd. Inmiddels weet hij dat er iets is wat nóg erger is: tachtig worden en bij een uitgeverij zitten die je dan eert met een reeks door stoethaspels geschreven boekjes.' Lees verder op de website van Arie Storm >>

30 augustus 2007

Berichtgeving tot vanavond gestremd...

... vanwege drukke bezigheden elders.

28 augustus 2007

Enjambementen voor mietjes?

Wat is een 'enjambement'? Antwoord: 'Het zonder pauze doorlopen van de ene versregel in de volgende, waardoor zinsdelen die syntactisch bij elkaar horen, worden gescheiden; bij een functioneel enjambement krijgen beide zinsdelen hierdoor extra aandacht.' Dat lees ik op Meander. Erik Jan Harmens vindt enjambementen meer iets voor mietjes. Hij schrijft op zijn weblog, in een overigens vermakelijk stukje: 'Ik wist onmiddellijk dat ik enjambementen iets voor mietjes vond. Doe mij maar gewoon de tekst. De hele tekst. En niets dan de tekst.'

Straffe taal. Vreemder is in dit verband dat hij, tijdens de redactiefase van zijn eerste bundel, nog helemaal niet wíst wat een enjambement wás: 'Toen bekende ik dat ik geen flauw idee had wat dat woord betekende, enjambementen.' Heel vreemd. Iemand als Harmens, die toch wel naar school zal zijn geweest, in de rol van Nobele Wilde... nee, ik geloof het niet.

Nicolaas Beets ('God ging voorbij; / Neen, niet voorbij, hij toefde'); P.C. Boutens ('Mag ik uit de wilde spelen / van dit wisslend licht en donker, / uit de wankle op- en neergang / der verbloeiende getijden'); Reinhard Mey ('Ik tel de dagen die sindsdien verstreken / al lang niet meer / op de vingers van één hand') en Ilja Leonard Pfeijffer ('niet is het een bange hand die klampt en keelt het is een / wonderlijke hand jouw hand die mij heel / streelt heelt en zon oplegt'): allemaal mietjes. Zou hij dat echt vinden?

Hoe dan ook & wat er ook van aan zij. Daar moet ik nu voortaan steeds aan denken, als ik Harmens bezig hoor tijdens de Avonden, of lees in de Groene; dat hij een poëtisch middel a) niet kende voordat hij debuteerde en b) iets voor mietjes vindt. Enne... mietjes... het is een woord dat je maar beter kunt meiden mijden in deze tijd; een beschuldiging van homofobie heb je zo te pakken.

Nieuwe bundel Barnas: bezoeking of briljant?

Vandaag verschijnt de nieuwe bundel van Maria Barnas: Er staat een stad op. Echt zo'n titel die de gedachte oproept: 'Waar stáát die stad dan op?' Enfin. Ik heb de bundel sinds gisteren in huis. De lectuur ervan is me niet meegevallen, integendeel. Ik word erg nerveus van dit soort poëzie, vol halfbakken filosofie-achtige gedachten, kromspraak en een – om het vriendelijk te zeggen – wel erg juvenale thematiek. Ik zal mijn uitgebreidere bevindingen zo snel mogelijk publiceren. Willem Thies is het niet met mij eens, integendeel: hij denkt hier heel anders over en doet verslag in de Kleine Zaal >>

Intense literaire ervaring op Weeklog

Nu pas gezien. Het Weeklog van de Volkskrant vorige week, helemaal gevuld door Harold de Croon en Arjan Weenink – voorheen 521, toen FMG, nu weer iets anders, maar toch ongeveer hetzelfde. Het hele weeklog bevat intens beeldende en stilistisch meesterlijke passages als deze:

13.00 uur. Afspraak 3: Els Quaegebeur. Locatie: Café Thijssen. Els is te laat. Helemaal niet erg, want het gaat slechts om het ondertekenen van het contract voor de bestseller die ze voor ons aan het schrijven is. “Op bestsellerauteurs kun je best even wachten” (noteren voor Het Grote Uitgevers Aforismen Boek dat we in 2022 gaan uitgeven). Daar is ze. Contract tekenen, fotootje maken met de telefoon. Snel bedenken we nog even als werktitel ‘De zingende zaag’ en lachend lopen we gedrieën de deur uit.

Lees verder op het Weeklog zelf >>

27 augustus 2007

Drie Boeddha's bezingen Liefde

Groningen/Amsterdam - De afgelopen maand zaten De Drie Boeddha's in de studio om te werken aan hun binnenkort te verschijnen cd 'Voorbindbuik'. Het nummer 'Liefde' is nu beluisterbaar voor lezers die zijn voorzien van een mp3-afspeelinstallatie.

'Liefde' is geschreven door Diana Ozon; de compositie is van Wil Schmal. Obed Brinkman blaast de trombone en Lielian Tan slaat de trommel. Volgens De Drie Boeddha's is 'Liefde' een nummer dat een breed publiek zal aanspreken. De andere nummers zijn rustiger of juist heftiger. Het nummer 'Pastores Futuant', waarin De Drie Boeddha's paus Benedictus XVI aanspreken op het celibaat lijkt het meest omstreden te gaan worden - maar dat is weer een heel ander verhaal.

Bron: Rottend Staal

Mini-interview met Herlinda Vekemans

Foto_180Herlinda Vekemans (1961) studeerde Germaanse filologie in Leuven en in Hull, Engeland. Ze werkt sinds 1984 aan het Interfacultair Instituut voor Levende Talen van de K.U.Leuven. Ze geeft er cursussen medisch en academisch Engels aan studenten en biomedische onderzoekers. Tot nu toe verschenen van haar twee bundels: versneden (2005) en Buiging (d.d. Sjostakovitsj), beide bij het Poëziecentrum. Voorts publiceerde zij in tijdschriften als de Revisor, DWB, de Poëziekrant, Parmentier en Rottend Staal.

Lees verder in de Kleine Zaal >>

Indian Summer van Sjoerd Spanninga

Op 16 maart 2005 besteedde Jabik Veenbaas op het weblog van de Contrabas aandacht aan de Friese dichter Sjoerd Spanninga. In een noot vermeldden we toen: 'Dit najaar verschijnt er bij Uitgeverij Bornmeer een tweetalige bloemlezing uit het werk van deze Friese dichter, met Nederlandse vertalingen van Abe de Vries en Jabik Veenbaas en met een nawoord van Jabik Veenbaas.' Twee najaren verder is die bloemlezing verschenen, bij Bornmeer, onder de titel Indian Summer. Als opwarmer hier nogmaals het gedicht 'Romance':

Romance

Ergens uit de donkerste oorden van het hart
loopt een rivier door bergen van lijden en dode woestenijen,
maar verderop, bij de watervallen,
bloeit het leven al langs de oevers,
en uit de instincten van miljoenen jaren
en de begeerten van de wildernis
worden de teerste verlangens wakker,
tot ze de bomen en beesten omarmen als broeders en zusters;
de driften, die hun nagels uitsloegen als panterklauwen,
de felle jagers in roofdierhuiden, met de álziende ogen van de nacht,
ze liggen versuft neer onder groene schemeringen en gouden glinsters,
het wiegelend blad van de morgen;
en waar een zuchtje dwarrelt door het hout en 't gras beademt,
strijkt de stilte driest over het spoor van hun prenten,
want de dag ontwaakt over de steppen van de geest.

© Erven Sjoerd Spanninga

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën