Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« maart 2007 | Hoofdmenu | mei 2007 »

april 2007

29 april 2007

Harry Zevenbergen eerste stadsdichter Den Haag

Diann van Faassen meldt: Vanavond is Harry Zevenbergen benoemd tot de eerste Haagse stadsdichter. Hij gaat voor twee jaar in functie. De stadsdichter is reeds (in)gehuldigd tijdens de Haagse Koninginnenacht.

Wim Brands blogt weer!

Over literatuur, poëzie, het universum en de rest >>>

Lemhagen over flarf

Ook elders wordt over flarf nagedacht: Sullivans sloopwerkzaamheden & flarf als waarheidsprocedure.

28 april 2007

Een inleiding tot flarf

Zoals gisteravond gepresenteerd in Perdu: Poëzie voor klootzakken?

Johnny

Als Lucinda Williams zingt
waar haar liefde toch gebleven is
bedoelt ze niet dat Johnny
haar verlaten heeft

Als Lucinda Williams vraagt
wat er met haar liefde gebeurde
dan snapt ze niet wat ze ooit
in Johnny zag.

'Dude,' zegt ze, je liet me niet
eens komen, alles wat je deed
deed je verkeerd. Je wist niet
waar je hand, je ding, je tong.

Lucinda Williams eist
laat mij met rust. Zij leert het wel,
te leven zonder jou in haar lijf,

Johnny. Vergeet haar
zoals ze jou vergat.
Lucinda Williams zong.


© F. Starik, 2007


Het gedicht 'Johnny' van F. Starik (1958) is de 22e bijdrage die in het kader van het project 'Gedicht van de week' op de Contrabas is geplaatst. In totaal zullen 52 dichters, die minstens één bundel bij een reguliere uitgeverij hebben uitgebracht, worden uitgenodigd om een nog niet eerder in digitale of gedrukte vorm gepubliceerd gedicht op de Contrabas te plaatsen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door steun van het Lira Fonds.

F. Starik presenteert op 10 mei a.s. zijn zevende dichtbundel 'Songloed' (Nieuw Amsterdam). Zijn – gedicht van de week – is het eerste dat hij (afgezien van enkele werken in opdracht) na het voltooien van deze bundel schreef. Het is gebaseerd op een lied van Lucinda Williams, 'Come on', van haar laatste cd 'West'. Op deze cd treft u tevens het schitterende 'Fancy Funeral: Don’t buy a fancy funeral / It’s not worth it in the end / Goodbyes can still be beautiful / Without the money that you’ll spend'. Misschien dat hij daarom deze cd aan zijn collectie toevoegde.

Starik publiceerde onder meer de bundels 'Simpele Ziel' (2002), 'De grote vakantie' (2003), 'Rode Vlam' en 'De verdwijnkunstenaar' (beide 2004). Sinds 2002 beheert hij de Amsterdamse Poule des Doods, een groep dichters van wisselende samenstelling die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt. Het boek daarover, 'De eenzame uitvaart', met daarin een vijfentwintigtal verslagen en de bijbehorende gedichten van de deelnemende dichters, verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam (2005).

27 april 2007

VSB Poëzieprijs gewonnen door Tomas Lieske

De VSB Poëzieprijs, die zoals bekend is wordt gesponsord door De Vereniging voor Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven, is gewonnen door Tomas Lieske. Ongetwijfeld komt deze prijs, die zoals algemeen bekend is wordt gesponsord door De VSB Groep te Druten, al 20 jaar Nederlands grootste leverancier van gebruikte gebakken klinkers, de heer Lieske toe. Wat rest ons meer dan wijzen op de website van de organisator, want driemaal de sponsornaam noemen is scheepsrecht: de firma VSB Sauna te Vught.

Zeldzame geluidsopnames Pound online

Een aantal zeldzame en bijzondere geluidstapes van de controversiële poëzievernieuwer en modernist Ezra Pound (1885-1972) zijn door de University of Pennsylvania zopas online beschikbaar gemaakt, zo melden zij in een persbericht. Dat gebeurt via PennSound, een site die geldt als een van de grootste digitale online poëzie-archieven ter wereld. De opnames worden omlijst door een zeer gedetailleerd essay van Richard Sieburth.

Meer info en doorlinkingen bij de Papieren Man >>

26 april 2007

Geachte lezers van de Contrabas, beste Dichters,

In de boezem van de hoofdredactie is het volgende idee ontstaan: wij gaan (bijna-)vergeten drukwerken uit het pre-internettijdperk digitaliseren. Het echte debuut van Hans Kloos? Het echte debuut van Ingmar Heytze? (Dat al op Heytzes website staat, maar dit terzijde.) De eerste prozaschetsen van Sylvia Hubers? De bundel Ander hooglied van Henk Knol? Wij zouden ze graag aan de vergetelheid ontrukken en een permanente plek geven in ons archief.

Gekoppeld aan die digitale bestanden, down te loaden als pdf, beginnen wij met het schrijven van de 'Geschiedenis van de Nederlandse poëzie (vanaf 1945)'. Bedoeling is dat de drukwerken de basis vormen voor deze geschiedschrijving, en dat de geschiedschrijving wellicht zal leiden tot het binnenkomen van nieuwe, te digitaliseren drukwerken.

Voor dit project heeft de redactie van de Contrabas jullie hulp nodig. Wie wil interessante, marginale of gewoon uitverkochte drukwerken ter beschikking stellen? Wie heeft gegevens (data, posters, verslagen) over gebeurtenissen in de poëzie? In samenwerking kán er een interessante geschiedschrijving ontstaan, die de 'gewone' letterkunstige handboeken aanvult en waar nodig corrigeert.

Voorstellen naar: decontrabas@hotmail.com

Met een hartelijke groet,

Ton van 't Hof
Chrétien Breukers

Bibliotheek

Hoop

A.E. delaCourt: Mensen zeggen van mijn gedichten ze niet te snappen. Als ik uitleg dat het niet de bedoeling is dat je ze snapt, daar het er niet om gaat of je ze snapt ja of nee, dan is dat te makkelijk. Ik snap gedichten ook wel eens niet, maar de beste gedichten die ik ken, snap ik niet en dat is juist het wonder, daaraan ga ik niet pulken met 'ik snap het niet'. Dan snap ik het toch lekker niet: (ook) een kunst om iets spannend te houden.

Wouter Godijn schreef een gedichtencyclus genaamd: 'Hoe het gedicht "Over de verbranding van de kinderboerderij en Jeanne d’Arc" het lullige dansje in de sneeuw onder de knie probeerde te krijgen'. Het bestaat uit zestien 'danspassen'; elke danspas vertegenwoordigt een gedicht.

Einde: een negentienjarig meisje ontmoet het vuur. De geboorte van de pijn – aaahh! –

die al het andere overbodig maakt
De al beantwoorde vraag:
als het leven alleen mogelijk is ten koste van deze ontmoeting, rechtvaardigt

het leven dan de ontmoeting?
Nee. Dan had er beter niets kunnen zijn.
(Iemand voegt eraan toe: 'Dat is geen vraag. Dat is een crematorium.')

(Uit het gedicht DERDE DANSPAS van Wouter Godijn, Kamermuziek of de weg naar de onverschilligheid, Uitgeverij Contact)

Ik begrijp ergens wel dat de cylcus gaat over de verbranding van de kinderboerderij en Jeanne d’Arc en een dansje in de sneeuw, maar uiteindelijk word ik er geen drol wijzer van. O, wat is het een spannende bundel!

Ooit zei mijn leraar over mijn poëzie: 'Geweldig, maar je begrijpt dat het niet verkoopt.' Ik kots op begrijpelijke poëzie. Bloemetjes en bijtjes. Zachte eitjes. Fuck off.

Laatst heb ik geflarft. Voor het eerst snapte ik mijn eigen gedicht niet. O, o, spanning en sensatie! Dan wil ik niet begrijpen dat het schrijven van gedichten, nooit voor mijn sigaretten gaat betalen.

Overgenomen van het weblog Geestgroen.

Honderdste recensie op De Recensie

Arjen van Meijgaard & Maarten Dessing laten weten:

Een boek blijft de moeite waard als pers en boekhandel er geen aandacht meer voor hebben. Misschien is een ouder boek zelfs waardevoller als het de tand van de tijd heeft doorstaan. In januari 2006 begonnen Arjen van Meijgaard en Maarten Dessing daarom een strijd voor erkenning van boeken die uit de actualiteit zijn verdwenen op dit weblog, dat zich in een groeiende belangstelling mag verheugen. Vandaag verschijnt de  honderdste recensie op www.derecensie.web-log.nl. Daarvoor kozen wij een toepasselijk boek: De gelukkige klas van Theo Thijssen. Deze roman is komend najaar het actieboek van de actie Nederland Leest.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën