Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« februari 2007 | Hoofdmenu | april 2007 »

maart 2007

31 maart 2007

Poëziequiz

Met als hoofdprijs: een geheel onverzorgde voetreis naar Rome.

1. Wie schreef Een voetreis naar Rome?
a. Bertus Aafjes
b. Aafkes Tiental
c. H.J. van Tienhoven
b. Joost Zwagerman

2. Waardoor werd de voetreis veroorzaakt?
a. Autopanne
b. Fietspech
c. Een gemiste vliegtuigverbinding
d. Doodsbedreiging na demonisatie

3. Welke Nederlandse dichter woont momenteel in Rome?
a. Frans Babylon
b. Anne van Amstel
c. Michaël Zeeman
d. Judith Bosch

4. Rome ligt in Italië, land van...
a. Bossche bollen en Jeroen Bosch
b. turf, jenever en achterdocht
c. Petrarca en Dante
d. Shakespeare en Vondel

5. Terug uit Rome demoniseerde de dichter van de voetreis:
a. Geert Wilders
b. de Vijftigers
c. de Tachtigers
d. Poetry Slam

6. Inderdaad. Dus Poetry Slam werd in Nederland geïntroduceerd door:
a. Poetry International, circa 1999
b. De Wintertuin, circa 2001
c. Jacek Nichs, circa 1992
d. Simon Vinkenoog, circa 1959

7. Wat betekent dat:
a. Niet alles is zoals het schijnt
b. De wonderen de wereld nog niet uit zijn
c. Aan Chriet Titulaer een groot dichter verloren is gegaan
d. ik het werkelijk niet meer weet

8. Dus is:
a. Gerrit Komrij Mohammed Rasoel
b. Chrétien Breukers Ton van 't Hof
c. Ilja Leonard Pfeijffer Laura van der Galiën
d. Geerten Gossaert niet J.F. Kunst

9. Waarmee geconcludeerd kan worden dat:
a. poëzie in Nederland best wel leeft
b. poëzie in Nederland een zichzelf repeterend verhaal is
c. Vlaanderen in dit hele verhaal niet genoemd wordt
d. de vraag stellen deze beantwoorden is 

De juiste antwoorden kunnen alleen per reactie ingestuurd worden.

30 maart 2007

KOUD ZWEET

‘Doe ik het voor de shake of love
Een dag zonder tril
Dus stel ik de vraag

Aan de telefoon, maar die antwoordt niet
En nu ben ik het rijm kwijt, en ik wil
Zo graag ozograag

Dat het rijmt, dat het zingt roll on roll off
En over lay down, en steeds langer wordt om mijnentwil
Om ’s hemelswil’, hijgde ze gister. En zeise vandaag.


uit de reeks ZeisSpreuken

Frank Pollet

Het gedicht 'Koud zweet' van Frank Pollet is de 18e bijdrage die in het kader van het project 'Gedicht van de week' op de Contrabas is geplaatst. In totaal zullen 52 dichters, die minstens één bundel bij een reguliere uitgeverij hebben uitgebracht, worden uitgenodigd om een nog niet eerder in digitale of gedrukte vorm gepubliceerd gedicht op de Contrabas te plaatsen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door steun van het Lira Fonds.

Frank Pollet (1959) publiceerde verscheidene bundels, waaronder 'Waterland' (1984), 'La Strada' (1985), 'Anaconda' (1992), 'De Weeromstuit' (1996), 'LaDiDa' (2000) en 'Drie Theremins' (2006). Voor deze laatste bundel ontving hij de Publieksprijs 2006.

29 maart 2007

De Paul Snoek Poëzieprijs 2007

De Paul Snoek Poëzieprijs wordt driejaarlijks uitgereikt door het Stadsbestuur van Sint-Niklaas. De prijs werd in 1991 in het leven geroepen om de nagedachtenis aan de dichter Paul Snoek en de verbondenheid met zijn geboortestad levendig te houden. De bekroning gaat naar een bundel Nederlandstalige poëzie, die door zijn kracht, zijn vitaliteit en eigentijdse karakter belangrijk genoeg wordt geacht om de driejaarlijkse Paul Snoekprijs te ontvangen. De verschijningsdatum van de bekroonde bundel ligt tussen 1 januari 2004 en 31 december 2006.

De prijs bedraagt € 4000. De prijs zal worden uitgereikt in het literaire weekend Archipel te Sint-Niklaas op zaterdag 21 april 2007.De jury in 2007 bestaat uit: Hans Vandevoorde, Jelle Van Riet, Ilja Leonard Pfeijffer en Frank Pollet.

De volgende bundels zijn genomineerd: Resistent van Saskia De Jong, Underperformer van Erik Jan Harmens, Schuim van Alfred Schaffer, Anti-canto's en De Astatica van H.H.Ter Balkt, 'De voorbode van iets groots' van Dirk Van Bastelaere en Roeshoofd hemelt van Joost Zwagerman.

De vorige winnaars waren: in 1991: Peter Verhelst met Obsidiaan, in 1996: Stefan Hertmans met Muziek voor de overtocht, in 2001: Anneke Brassinga met Huisraad en in 2004: Nachoem Wijnberg met Vogels.

Voor meer informatie: http://www.ccsint-niklaas.be/.

28 maart 2007

eBay gooit dichters in de verkoop

Rectificatie: niet eBay, maar Google blijkt verantwoordelijk.

Ingmar Heytze, Tjitse Hofman en ik zijn via eBay te koop, net als een mij onbekend aantal andere dichters, concludeer ik na een kleine Google-check. Hoe en waarom precies en voor welk bedrag is me onduidelijk. Ik kwam tot deze onthutsende ontdekking na het ijdelzuchtig raadplegen van Google. In eerste instantie ontging het me, maar op de negende pagina zag ik opeens dit staan:
---------
Gesponsorde koppelingen

Bart f.m. droog
Direct kopen zonder
onderhandelen op eBay.nl
ebay.nl
-------
Verrek, dacht ik, wat is dit nu weer? Heeft dat gekke eBay allerhande dichters in advertenties verwerkt? Ik checkte Google op mijn naaste collega, Tjitse Hofman. En ja, ook bij hem:
--------
Tjitse hofman
Direct kopen zonder
onderhandelen op eBay.nl
ebay.nl
---------
Chrétien Breukers, Ton van 't Hof, Ruben van Gogh, Menno Wigman leverden geen rare verkoopaanbiedingen op. Wel Ingmar Heytze:

--------
Ingmar heytze Kopen
Talloze producten -
Vind wat je zoekt op eBay.nl
ebay.nl
--------
Heeft iemand enig idee wat het doel van deze malle reclame-actie is? En welke dichters worden verder door eBay in de verkoop gegooid? Het gaat me te ver om Google in deze over alle dichters te raadplegen. Maar... als de dichters onder onze lezers in ieder geval even hun eigen naam op Google checken en - indien ook zij te koop worden aangeboden - in een reactie onder dit artikel daarvan melding maken, kunnen we wellicht tezamen een eind maken aan deze rare advertenties.

Plak s.v.p. een kopietje van de advertentie in de reactie.

Honderdjarige zingt gedichten Obe Postma

Dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn bewijst dit bericht uit de Leeuwarder Courant: een bijna honderdjarige uit Grou gaat op zijn verjaardag vijf gedichten van de onlangs overleden Friestalige dichter Obe Postma zingen. De krasse grijsaard zegt daarover: 'Der is by myn witten net folle fan Postma op muzyk set. Dit like ús in goede gelegenheid.'

Verslagen uit Groningen

Op zijn weblog schrijft Rense Sinkgraven dit:

'Afgelopen zondag nog in de bibliotheek geweest waar Menno Wigman door Coen Peppelenbos werd geïnterviewd in verband met het boek Het gesticht (over zijn tijd in Den Dolder, een opdracht). Menno vertelde dat hij zich binnen de Nederlandse poëzie steeds meer een eenling gaat voelen. Hij probeert klassieke gedichten te schrijven maar waar de rest mee bezig is? Daar komt bij dat de twee meest invloedrijke recensenten van dit moment Gerbrandy en Pfeijffer over de rug van dichters hun opvattingen willen doordrukken. In dit verband noemde Menno, Herman de Coninck die zei dat iedere criticus er vijf poëtica's op na moest houden.'

En op zijn egolog meldt Coen Peppelenbos (pas op: bevat naast de bekende, klassieke verschijning van Menno Wigman shockerende beelden):

'Wigman onthulde ook het pseudoniem waaronder hij gedichten stuurde naar De Revisor.
"Mijn gelukkigste dag in 2003? Toen ik hoorde dat Ilja Leonard Pfeijffer een krampachtig modieus, opgeruimd onzinnig, zeg maar gerust volstrekt abject gedicht van mijn alter ego *** in zijn literaire tijdschrift De Revisor wilde plaatsen. Ook vorig jaar plaatste men weer zo'n heerlijk Astrid-Lampe-appel-bos-kutje-knol-drop-kapok-Pfeijffer-vlam-dram-pijpen- dochtgedicht."'

Twee boeiende stukjes verslag. Tezamen wellicht vormend een opmaat voor een nieuw (het hoge woord moet er even uit) poëticadebat.

27 maart 2007

Gulle gevers gezocht

Gul poëzieminnend Laagland kan nu de beurs trekken: sponsor de poëzietuin ter nagedachtenis aan de onlangs overleden dichteres Vasalis. Voor de tuin is nog een schamele 35.000 euro nodig. Dat moet toch op te hoesten zijn.    

26 maart 2007

Van Maerlant herleeft te Damme

Damme bestaat 10 jaar als boekendorp. Daarom stapt de Vader der Dietsche Dichtren altegader, Jacob van Maerlant, kiplekker van zijn sokkel (zie foto, bron: Wikipedia) om Damme op 28 april aanstaande te verrassen met enkele van zijn verleidelijke inzichten en al even heerlijke waanbeelden.

Samen met het jonge Brugse dichterscollectief Het venijnig gebroed (HVG) roept Damme hiervoor dichters en woordkustenaars van allerlei trom en slag op om gedichten te maken, met als onderwerp een inzicht, verleiding of waanbeeld. Gedichten om voor te dragen, te rappen, te scanderen of te jongleren. Verfrissend of goed gerijpt, het maakt niet uit. Er is maar één regel: de gedichten hebben als titel een genummerd vers uit de teksten van Frederik Lucien de Laere, Denis S.M. Vercruysse en albrecht b doemlicht. Zoals jullie kunnen zien is de regel 'ik, van maerlant, militant, hand in hand met god' vergeven, en wel aan mij.

Inzendingen kunnen tot en met 20 april via de hierboven twee keer genoemde website worden gestuurd aan de heren van het Gebroed.

435pxstadhuis_damme__jacob_van_maer

25 maart 2007

Prado?

Prado? Wat is Prado? Lees de uitleg van Kees Engelhart in de Kleine Zaal >>

De Westerparkdichter laat weten...

'de stenen vogel' – is de beginregel van een gedicht dat sinds een paar weken met zekere regelmaat voorbijkomt op de lichtkrant aan de rand van het Westerpark. Op www.hanskloos.nl is het nu verschenen als animatie. Voor andere opmerkelijke ontwikkelingen en activiteiten raadplege men het log en de agenda van de Westerparkdichter.

Binnenkort meer nieuws over de op handen zijnde bundel zoekresultaten voor liefde, dood, afscheid, huwelijk, oorlog, water, biografie, vriendschap, geluk, geboorte, ouder(s), alleen, jarig, sonnet, school, zomer, verhuizen, humor, poëzie, oma.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën