Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Uitgeverij De Contrabas

Elders

« De magazijnknecht houdt een feestrede | Hoofdmenu | Werk aan de winkel »

13 februari 2007

Dagboek van een bloemlezer 8 – spijt

SpijtDat het je overkomt dat je een bundel van Bart Stouten leest – Happy Christmas, Happy New York geheten en op de markt gebracht door Uitgeverij P – en dat je dan ineens denkt: 'Verdorie, waarom heb ik Bart Stouten over het hoofd gezien, voor 25 jaar Nederlandstalige poëzie etc.? Wat ben ik toch een lummel.'

Of dat het je – en dat is nog erger – overkomt dat je werk van Marc Tritsmans leest, ik bedoel: eens heel goed leest, en dan ineens bedenkt: 'Die heb ik ook niet opgenomen, maar waarom dan toch niet?'

Iemand die een strofe kan schrijven als 'Het is niet het grote gebaar, niet /  het oorverdovende geblaat, niet /  het overweldigend mooie maar door / zoveel ogen stukgekeken landschap.' zou toch op zijn minst met een gedicht of vier (of zes) in de bloemlezing moeten staan. Net als Stouten.

Maar ja, spijt... Die komt achteraf, als het te laat is.

Nu hopen op de tweede druk, die meteen kan worden bijgeknipt, geföhnd en gekamd. Waarin je in een paar gevallen misschien voor meer rechtvaardigheid kunt zorgen.

Reacties

Ingmar Heytze

'De wereld sterft in gouden pyama’s', wauw. Wat een prachtgedichten op de site van die Stouten. Ik draaf morgen naar de boekhandel.

Peter M. van der Linden

Gelukkig toch nog een schittervolle link, welks zich zo tegen de opening van de nacht uit. En morgen gewoon weer met poëzie d'erop.

Edwin Smet

Prachtig, inderdaad. Dank voor de tip. Zoiets als een reactie op Willeke, de stoutste vrouw van Nederland.

Philip Hoorne

Ik moei me nergens mee, mijn waarde Chrétien, en ik behoor datgene wat ik weet eigenlijk niet te weten... maar waarom niet de hele waarheid omtrent Tritsmans opgebiecht. En ook over dat meisje, je weet wel... Ik zou het een grootmoedige daad vinden. Jokken tegenover je eigen dagboek, tss tss tss... niet fraai.

Chrétien Breukers

Maar Philip! Dat van de hele waarheid. Die bestaat niet. En dat meisje... nee, dat zou ik nooit vertellen en dat doe ik dus ook niet. Schrijvers liegen de waarheid, behalve over Marc Tritsmans.

Yerna Van Den Driessche

Dat men Bart Stouten over het hoofd ziet voor 25 jaar Nederlandse poëzie is inderdaad ongelukkig.
Te meer omdat hij iedere dag in zijn ‘Tuin van Eden’ op radio Klara een collega-dichter een plaatsje biedt wat toch neerkomt op zo een 300 tal dichters (al dan niet bekend) per jaar. Alleen al daarvoor verdient hij een ereplaatsje. Maar de hoofdreden is natuurlijk nog altijd zijn poëzie.
‘Happy Christmas, Happy New York’ (zijn derde bundel) wordt terecht een poëtisch dagboek genoemd met onvermoede verrassingen.
‘En dat de wereld sterft in gouden pyjama’s…’ of ‘zo iemand die ook zonder onderschriften haar verlies kan lezen’ daarvoor loop ik net als Ingmar Heytze naar de boekenwinkel.
In de bundel staat trouwens een gedicht dat in 2005 in Watou (Grensland) bij ‘Lost’ van Sanguineti was opgehangen. Toen nog ongepubliceerd. Nu staat het dus in zijn bundel en heeft het de titel: ‘Himeji 2004’ meegekregen.
De hand waarachtig spijt schuilt ( schilderij doet een beetje Dillemans aan).Prachtig beeld om spijt uit te drukken. Daarom hoop ik, net als Chrétien Breukers dat er spoedig een nieuwe druk komt.
Spijt bekennen is verdienstelijk en opent een beter toekomstperfectief.

Bart FM Droog

En naar ik mag hopen zullen in die tweede herziene druk ook poëmen van Bart Chabot, Liesbeth van Dalsum, Serge van Duijnhoven (z'n koffiegedicht is toch welzeker de moeite van het lezen waard), Diana Ozon (die binnenkort een nieuwe bundel uitbrengt) en Kasper Peters niet ontbreken.

Wanneer komt deel 2 eigenlijk uit, de poëzie van 1950-1979?

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013. Interessant voor schrijvers en dichters.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...