Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« juni 2006 | Hoofdmenu | augustus 2006 »

juli 2006

31 juli 2006

Schrijfwedstrijd de Gelderse Schrijvers Kring

Schrijfwedstrijd

Stuk in TC/Tubantia

De Twentsche Courant/Tubantia bericht vandaag over onze middag te Bredevoort, die wij daar doorbrachten in Wim van Tils Poëziecentrum. Het stuk staat hier te lezen.

Interview met Wim van Til in de Kleine Zaal

In de Kleine Zaal: het interview dat Thomas Möhlmann had met Wim van Til, over diens in Bredevoort gevestigde Poëziecentrum. De tekst is eerder verschenen in het tijdschrift Awater.

Op de vraag 'Ik kwam het poëziecentrum voor het eerst tegen op Rottend Staal, in een oproep aan dichters om materiaal of minstens informatie aan te leveren. Krijg je daar veel reacties op?' antwoordt Van Til: ‘Nee, niet veel, maar dát er reacties zijn, vind ik het belangrijkst. Ik heb onder meer van Arjen Duinker een reactie gehad, die ook een aantal buitenlandse bundeltjes heeft. Ik heb nu zijn Franse vertaling, en zijn Italiaanse vertaling, alleen die Portugese uitgever van hem wil maar niet reageren. Maar dat zijn wel de leuke dingen: ook al lees ik bijna geen Italiaans, het gaat mij erom dat een bezoeker het kan vinden. Hetzelfde geldt voor vertaalde dichters als Kouwenaar, Kopland, Faverey: ook die buitenlandse uitgaven geven een beeld van de ontwikkeling en ontvangst van een dichter.’

Daarom roep ik, Rottend Staal indachtig, alle hier rondhangende dichters nogmaals op: lever materiaal aan het Poëziecentrum! Om er zeker van te zijn dat het centrum de boeken die je kwijt kunt of wilt nog niet heeft, kun je het beste eerst even mailen (poeziecentrum@planet.nl). Opdat het centrum zijn bijzondere collectie op peil kan houden en Van Til van zijn eigen geld eens wat anders dan dichtbundels mag kopen. Van Til is de komende twee weken met vakantie, maar daarna is hij weer in staat om met een kleine vrachtwagen tussen zijn centrum en het postkantoor heen en weer te rijden.

Vanzelfsprekend danken wij Thomas Möhlmann, omdat wij zijn interview mochten overnemen.

29 juli 2006

Komkommers

Rk60b8Het is komkommertijd, wat niet wil zeggen dat er geen nieuws is. Ton van 't Hof, om maar iemand te noemen, heeft zijn weblog '1hundred1' verhuisd, naar dit adres. Op mijn vraag waarom, zei hij: 'Ik weet het niet.' Want zo is Ton, een bikkel in het leven en als het op webloggen aankomt, maar weinig spraakzaam, verder. Wel sprak hij, voordat ik weer naar huis ging, de woorden: 'Ik zal loggen.' Waarvan akte.

Frédéric Leroy (die er op de foto prachtig uitziet, ongeveer zoals ik me voorstel dat een moderne, geëmancipeerde man er gemiddeld uitziet) staat centraal in een rubriek op de Leestafel.

Harry Mulisch, de man die er wel uitziet als een moderne, geëmancipeerde man, doch dat niet is, werd vandaag 79... Hij nadert Goethe. Bezoek zijn website.

Het derde 'dichtersvoetenspel' is gewonnen, en wel door Willem Groenewegen.

De nieuwe bundel van Frederik Lucien De Laere verschijnt op 13 augustus, lees maar.

Inger Christensen

Inger ChristensenInger Christensen (Vejle, 1935) behoort tot de belangrijkste dichters uit de moderne Deense literatuur. Behalve gedichten schrijft zij ook proza en kritieken en vertaalt zij uit het Duits. Een poëtisch hoogtepunt bereikte zij met haar sonnettenreeks Sommerfugledalen (Het vlinderdal), waarvan de eerste drie in Stanza zijn opgenomen in een vertaling van Jytte Kronig, die eerder verscheen in het internationale poëzienummer van Kruispunt (Brugge 2001). (Kees Klok)

Ze stijgen op, de vlinders der planeet,
als kleurig stof van het warme aardelichaam,
goud, oker vermiljoen en fosforgeel,
een wolk van elementen opgewerveld.

Lees verder in Stanza >>

27 juli 2006

Dagboek van een bloemlezer 7 – Ik ben in Bredevoort geweest

Vandaag waren Ton den Boon en ik in Bredevoort Boekenstad. Wij waren daar niet zomaar, maar omdat wij deze prachtige, lekker warme dag ideaal achtten voor het zetten van een aantal puntjes op de bloemlezing-i. In Bredevoort is namelijk gevestigd het Nederlandse Poëziecentrum. Dat wordt bestuurd en beheerd door dichter Wim van Til die ooit zei: 'Mensen kunnen terecht voor het maken van bloemlezingen, voor studie, enzovoort tussen de A van Aafjes en Z van Zwagerman is enorm veel materiaal te vinden.'

Hiervan was geen woord gelogen. Bijna alle gedichten die ik nog zocht, heb ik er gevonden. Van Til heeft een collectie Nederlandstalige poëzie om van te watertanden. Ergens tussen de 12 en de 15 duizend nummers. Bijna allemaal zelf gekocht. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het staat er. Van Til moet vanaf nu door WVC in dienst worden genomen, als zijnde poëziemonument. Uitgevers moeten vanaf nu hun nieuwe poëzie aan hem toesturen, opdat zijn collectie compleet blijve. Etc. etc.

Ik waande mij vandaag een kind in een snoepwinkel. Ton den Boon, de arme man, waande zich een secretaris aan het kopieerapparaat. Een en ander betekent wel, dat de bloemlezing bijna 'af' is. Dan hoef ik daarna alleen nog maar het voorwoord, dat mij al menigmaal om den slaap heeft gebracht. Want daarin moet ik zo ongeveer uitleggen waarom ik tot deze keuze kwam. Niet dat ik niet weet waarom ik koos wat ik heb gekozen – maar omdat het soms lastig is om strikt-poëticale opvattingen in een wuft voorwoord te vatten. Allez. Moedig voorwaarts.

Sander Bisscheroux in de Kleine Zaal en ander nieuws

Sander Bisscheroux heeft een weblog, waarop hij met enige regelmaat teksten over poëzie publiceert. De beste teksten verschijnen de komende periode ook in de Kleine Zaal, om te beginnen een fraaie impressie over het werk van Rogi Wieg.

Verder vele nieuwe recensies her en der. Meander bespreekt recent werk van Wim Hofman, Herlinda Vekemans en van de drie onlangs overleden grootheden Van de Woestijne, Świrszczyńska en Shakespeare. Daarmee is het Van de Woestijne-complot inmiddels een behoorlijke inktvlek geworden... Op Dichttalent zegt Pom Wolff aardige, ongestructureerde woorden over het onderbelicht gebleven debuut van Gijs ter Haar. Ga naar het forum, kies poëzie, even zoeken, klik.

26 juli 2006

Prinsentuin, vrijdag aanstaande

Tuin Prinsenhof - Vanaf half twee tot kwart over vijf voorgedragen in de loofgangen en op het theeveldje in de tuin van de Prinsenhof, een stadstuin midden in het centrum van Groningen achter de Martinikerk. U kunt op deze middag o.a. luisteren naar voordrachten van: Thomas Möhlmann, Ronald Ohlsen, Peggy Verzett, Erik Solvanger, Pom Wolff, Karel ten Haaf, b. zwaal, Stijn Vranken, Froukje van der Ploeg, Peter M. van der Linden, Cornelis van der Wal en F. Starik. Muziek: Willem van Ekeren. In het geval van regen wordt het festival verplaatst naar de Openbare bibliotheek (Oude Boteringestraat 18).

Schouwburgcafé de Souffleur - Om 20.30 uur: feestelijke finale op het terras van  het Schouwburgcafé de Souffleur (Kruitlaan 3) U kunt luisteren naar voordrachten van: F. Starik, Willem Thies, Vrouwkje Tuinman, Alfred Schaffer, Louis Th. Lehmann, Hagar Peeters, Andy Fierens en Menno Wigman. Muziek: Willem van Ekeren.

Het vlees is haar

Altijd al benieuwd geweest naar wat prozaschrijvers allemaal uitspoken? Wel, dat kunt u vanaf heden van dichtbij meemaken. Philip Hoorne bericht ons namelijk: 'Over enkele maanden verschijnt mijn verhalenbundel Het vlees is haar. (...) U mag meekijken over mijn schouder (...). Ik zal u laten delen in mijn twijfels en mislukkingen, maar vooral in heel veel vreugde, hoop ik. Voor mij is deze weblog ook een agenda: wat is al gedaan en wat moet ik nog doen? Reflectie ook. U maakt het allemaal van op de eerste rij mee. Weinig zal ik verborgen houden of verzwijgen. Af en toe zal ik mij zelfs tot u richten, raad vragen, op uw schouder uithuilen, u omhelzen en knuffelen.' Zie het weblog rond de verhalenbundel voor meer info.

Nieuw voetenspel

De uitslag van 'dichtersvoetenspel 2' is bekend: de twee voeten behoren toe aan Albertina Soepboer. Inmiddels staat 'dichtersvoetenspel 3' online. Ik heb geen idee tot wie de voeten nu behoren, voeten die wij trouwens niet echt zien, – wij zien schoenen. Waarin sokken. Wat bij korte of 3/4-broek geen pas geeft... Ondertussen is het wel een leuk spelletje.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën