Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Man zoekt bal van Sander de Vaan -- de voetbalbundel voor dit WK.

« Hans Tentije in volle bloei | Hoofdmenu | Tip Marugg (1923-2006) »

24 april 2006

Dagboek van een bloemlezer 6 – nuancering van eerdere berichtgeving

Onlangs schreef ik op dit weblog dat ik mijn twijfels had bij wat Alfred Schaffer in een recensie schreef. De kern van zijn betoog kwam ongeveer hier op neer: 'Zeker is dat sprake is van een enorme inflatie; het is verdraaid moeilijk door de bomen het bos nog te zien. De Nederlandse poëzie is een kippenhok, met een flinke overproductie. Het lijkt slechts wachten totdat een gekkevogelziekte uitbreekt.' Ik reageerde ongeveer als volgt: 'Misschien is het zaak om de afzonderlijke bomen eens wat beter te bekijken – dan komt het zicht op het bos vanzelf terug.'

De afgelopen weken heb ik zo goed als de hele jaarproductie van 2004 en 2005 doorgenomen. Dat stuurt mijn standpunt iets meer in de richting van dat van Schaffer. Het lijkt wel alsof het gemakkelijker wordt om te debuteren – iets waar ik vrolijk aan heb meegewerkt – maar dat auteurs die 3 of 4 bundels hebben gepubliceerd te snel weer uit het zicht verdwijnen. Alsof er, het hoge woord mag er uit, geen traditie kan ontstaan. Waarmee we toch weer uitkomen bij het begrip overproductie: een te hoge, alleen op de waan van de dag (of het dagdeel) gerichte uitgeefstrategie, die het genre uitholt. Kijk maar wat er met 'de' roman, of met het verhalende proza is gebeurd...

Reacties

Ruben van Gogh

Hm ja, alleen komt die waan niet verder dan 500 à 1000 bundels – dus daar lijkt het me dan toch niet om te doen. Wellicht de waan nieuwe prestige aan te boren?
Nader onderzoek zou dan moeten gebeuren naar de uit het zicht verdwijnende dichters: is dat werkelijk zo, of lijkt het zo?
Overproductie vind ik dan te makkelijk gesteld: wie weet was er onderproductie en is die nu hersteld. Wellicht dat een baggerquotient uitsluitsel biedt, of een parelquotient om het vriendelijk te houden.

X Roelens

Persoonlijk denk ik dat de fenomenen "Gedichtendag" en "Dichter des Vaderlands" daar iets mee te maken hebben. Uitgevers willen van die extra aandacht voor poëzie een graantje meepikken, er wordt via de media iets meer over poëzie gepraat (voor wat Vlaanderen betreft: klopt voor de radio en tv, voor de kranten verschuift het accent van recensies naar verslagen van evenementen en interviews) en de eerste dichter des vaderlands heeft nieuwe initiatieven opgestart zoals de Sandwich-reeks en Awater en de poëzieclub. We kunnen bij dat laatste blijven zeuren over het feit dat ze geen korting geëist hebben bij de uitgevers voor de bundels voor de poëzieclubleden, maar ondertussen zijn die bundels wel over 1100 mensen verdeeld. Dat doet ook de consumptie stijgen.
En dan was er die ene nieuwe speler die eerst de Windroosreeks vanonder het stof gehaald heeft en daarna een nieuwe reeks opgestart heeft. Wat zijn motieven zijn, moet ik u jammer genoeg schuldig blijven.

De vraag is (om ruben te parafraseren) of poëzie nu een meer gerechtvaardigde aandacht krijgt (en of die een meerverkoop oplevert, die extra tijdsinvestering waard), dan wel of het een luchtbel is die binnenkort zal openbarsten. Zijn er meer mensen die tussen de bloemlezingen één bundel in de kast staan hebben van een bevriende dichter, of zijn er meer mensen die door het poëzieleesvirus aangestoken zijn?

De toekomst zal zoals altijd onverbiddelijk zijn.

x

Ingmar Heytze

Precies. Zo'n Vasalis, wat hoor je daar tegenwoordig nou nog van?

Maar serieus, natuurlijk leidt de wildgroei die Alfred signaleert tot de interessante vragen die Chrétien opwerpt, zeker over die 3, 4 bundels.

Volgens mij kunnen we lang door de bocht en kort. Lang zou zijn dat iemand door nadere studie probeert te achterhalen of de drempel om dichter te worden anno 2006 inderdaad lager is dan, pak hem beet, in 1916, en wat de invloed daarvan is op de loopbaan van een dichter. Dat wordt een pokkenwerk omdat je eerst een soort van kader, begrippenapparaat en theorie moet ontwerpen om alle factoren die meespelen in een dichtersloopbaan op de een of andere manier te kwantificeren, en bovendien dichters voor wie het roer nog zes keer om kan vergelijken met dichters wiens (of wier, ik weet het nooit zeker) botten het stof al (bijna) hebben opgezicht. Misschien is de hele visie op kunstenaarschap wel aan het verschuiven: is dat niet meer iets wat je voor je leven bent, maar wat je een tijdje doet. We leven in een maatschappij die wordt geregeerd door uitzendbureaus en flexibele contracten. Er zit bijna niemand meer van zijn 20ste tot zijn 65ste op één werkplek. Zou dit de opmars van de flexpoeet zijn?

Kort zou zijn dat je een natte vinger opsteekt en eenvoudigweg verklaart dat het aantal 'ware' dichters precies gelijk blijft, maar dat een lagere drempel voor debuten het zicht daarop hebben ontnomen - met andere woorden, dan Alfred Schaffer wel eens gelijk zou kunnen hebben.

Ik ga maar eens koffie zetten.

Fred Papenhove

@ Ingmar. Gebruik jij Koffie Hag of zet je echte verse koffie? Lees nu de bio van Herman Gorter. Gelukkig kennen we hem allemaal (nog).

Ingmar Heytze

Ik drink Senseo, de sterkste variant. Blijft uilenzeik. Meestal trek ik het na twee koppen niet meer en fiets naar Orloff te U., alwaar de koffie zo goed is dat ze maar al te vaak de lepeltjes niet meer terugvinden.

Gorter rockt.

Ruben van Gogh

Over het graantje meepikken van uitgevers: zelfs een succesvolle bundel is niets ivm een succesvolle roman: dus het blijft een iel graantje.
Over Ingmars flexpoeten: Lernert Engelberts, Ayatolla Musa, Ramona Maramis? Aan de andere kant zou je Neeltje Maria Min dan ook kunnen moeten noemen!?

Vrouwkje Tuinman

>Neeltje Maria Min dan ook kunnen moeten noemen

Omdat ze al veertig jaar weliswaar langzaam maar toch vooral ook gestaag publiceert?

Vind ik toch iets heel anders dan na 1 (of 2, in een relatief korte periode) bundels stoppen/niet meer uitgegeven worden.

Fred Papenhove

@Ingmar Gorter rockt zeker! Wat kon die ouwe dichten. Ik zie in hem geen flexpoeet.

PS. Twee koppen Senseo is echt the limit. Je moet ook aan je gezondheid denken hoor.

Ruben van Gogh

Vrouwkje, precies! Dus de nu zwijgende dichters met hun 2 snelle bundels zijn wellicht ook gestaag bezig...
De werkelijke inflatie in dit alles zit hem in de wens tot constateren en willen verklaren in een en dezelfde beweging.
Bovendien, in dit geheel, betreft inflatie en kwalitatieve duiding, waar het een kwantitatief verschijnsel betreft. En ik bemerk een analogie in gemakzuchtigheid: het komt goed over op het podium dus het zal wel niets zijn op papier versus er wordt (veel) meer uitgegeven dus de kwaliteit zal wel slechter zijn.

Fred Papenhove

Met de laatste alinea van Ruben van Gogh ben ik het volkomen eens!

Koenraad Goudeseune

Misschien moet de heuse dichter een gedicht schrijven voor de dichter die hij een heuse dichter vindt? De aldus ontstane lezing zal als zand zijn in de ogen van de neppers. Iedereen smakelijk.

Koenraad Goudeseune

Misschien mag ik als vanouds beginnen?


Mes

Je vroeg me hoe alles zo gekomen was
met mijn vorige vriendin.

Ze liet een mes op de tafel achter.
Het was een mooi mes. Ik nam het heft
in handen en kermde iets.

Dat ik nooit
Dat dit nooit
Dat dut nooit

Gedaan, eruit,
dat kerfde zij.
Verstrakken deed mijn huid.

Het was een goed mes, Hagar.
Op het lemmet sprong de zon in scherven.
Met zo'n mes kon je hopen
brieven openen.

Koenraad Goudeseune

Het verlies van vila real is van een tango-achtige mottigheid.

Laat een reactie achter

Als u reeds een TypePad of TypeKey account heeft, gelieve u dan aan te melden.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

juli 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...