Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« januari 2006 | Hoofdmenu | maart 2006 »

februari 2006

28 februari 2006

Eerste officiële stadsdeeldichter ter wereld voor Westerpark, Amsterdam

F. Starik laat weten:

Tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart installeert stadsdeel Westerpark om 20.00 uur de eerste officiële stadsdeeldichter van Amsterdam. Nadat stadsdeel Centrum Adriaan Jaeggi benoemde tot stadsdichter (dit moet zijn: stadsdeeldichter, CB), opperde de dichter F. Starik het idee om in zijn stadsdeel Westerpark te komen tot de aanstelling van een stadsdeeldichter. Amsterdam is groter dan het eigen centrum, en het bruisende stadsdeel Westerpark is een eigen dichter meer dan waardig. Stadsdeelwethouder Dick Jansen (Onderwijs, Welzijn, Cultuur en Westergasfabrieksterrein) nam dit initiatief serieus en stelde hiervoor € 2.500,- beschikbaar. Het gaat om een benoeming voor één jaar.

De volgende dichters stellen zich kandidaat voor het stadsdeeldichterschap: Carla Bogaards, Wim Brands, Hans Kloos, Diana Ozon, Ilse Starkenburg, Aja Waalwijk.

Op 2 maart buigt een deskundige commissie zich over hun kandidatuur en maakt een keuze uit de longlist: zij wijst een shortlist van drie kandidaten aan voor deze titel. De namen van de kandidaten op de shortlist worden op 3 maart door het stadsdeelbestuur bekend gemaakt. De commissie bestaat uit Erica Schoen (O.B.A., organisator Literatuur in de Nassaukerk), Jaap van Stralen (Island Bookstore) en Gina van den Berg (organisator poëticale evenementen).

Op 7 maart, tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in het stadsdeelkantoor van Westerpark, worden om 20 uur de drie kandidaten van de shortlist voorgesteld. Zij ontvouwen hun plannen voor het stadsdeeldichterschap en houden een korte voordracht, waarna de commissie haar keuze van de Eerste Officiële Stadsdeeldichter bekend zal maken. De presentator van deze feestelijke avond is, uiteraard, stadsdichter (nu staat het er weer, CB) Adriaan Jaeggi.

De stadsdeelvoorzitter van Westerpark, Anne Marie Hoogland, zal de Eerste Officiële Stadsdeeldichter Ter Wereld bij de installatie van de nieuwe stadsdeelraad, op donderdag 16 maart, de versierselen opspelden.

27 februari 2006

Jan Eijkelboom 80 jaar

Jan EijkelboomAanstaande woensdag 1 maart hoopt schrijver/dichter en ereburger van Dordrecht Jan Eijkelboom tachtig jaar te worden. Verschillende festiviteiten zullen in het teken staan van deze heuglijke gebeurtenis. Zo organiseert het Dordrechts Museum in samenwerking met de gemeente Dordrecht als geschenk een bijzondere tentoonstelling. Deze is door Eijkelboom persoonlijk samengesteld uit de collecties van de Dordtse musea. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met afbeeldingen van zijn keuzes en gedichten die op deze kunstwerken geïnspireerd zijn. Jan Eijkelboom 80 jaar – Beeldrijm wordt op 1 maart geopend door kunsthistoricus Rudi Fuchs en valt nog tot 4 juni 2006 te bezichtigen.

Op vrijdag 3 maart komt Eijkelboom zelf aan het woord in Teekengenootschap Pictura op een door Stichting De Stad georganiseerde avond (op de website van Stichting De Stad spreekt men abusievelijk van de '75ste verjaardag'). Jan Eijkelboom spreekt in zijn lezing De Vierstedenstad over de kwaliteit van de stad. Hij blikt terug op het oude Dordrecht, de stad van zijn jeugd, en kijkt vooruit naar de stad van de toekomst. Judith Herzberg zal een poëtische bijdrage leveren aan deze speciale avond en burgemeester Ronald Bandell spreekt de jarige toe. De avond in Pictura wordt afgesloten met een feest met muziek door het Orquesta Mata Buena. Kaartverkoop bij boekhandel De Bengel, Voorstraat 283, tel. 078-6399291.

Zaterdag 4 maart vindt de eerste Dordtse Dag van de Poëzie plaats, die zal staan in het teken van dichtkunst en muziek. Tien dichters lezen voor uit eigen werk op vijf verschillende locaties in de historische binnenstad. Muziek zal de poëziepresentaties sfeervol omlijsten. De dichters zijn Jan Eijkelboom, Erik Jan Harmens, Anton Korteweg, Marieke van Leeuwen, Peter M. van der Linden, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer, L.F. Rosen, Jean-Pierre Rawie en Rob Schouten. De dag wordt in Pictura afgesloten met presentaties van alle deelnemende dichters en een interview van Anton Korteweg met Jan Eijkelboom.

Abe de Vries over hoe Friezen soms met twee maten meten...

Een eigenaardig denken over de relatie tussen fascisme en literatuur waart rond in de hoofden van sommigen aan de andere kant van de Afsluitdijk en boven Zwolle.

Wanneer een conservatief-christelijke Friese boer-dichter in de jaren ’30 blijk geeft van fascistische sympathieën, dan mag men anno nu niet enthousiast zijn over diens dichtwerk. Want besmet! Is men wel onder de indruk van 's mans kunnen, dan is men zelf een Fascist, ‘bruin’ en wat dies meer zij.

Lees verder op het Farsklog >>

Impressies presentatie Contrabas...

... zijn te vinden op het weblog van Cornelis van der Wal, en op het weblog van Catharina Blaauwendraad: hier staat deel 1 en hier vinden jullie deel 2.

Mini-interview met Nick J. Swarth in de Grote Zaal

Nick J. Swarth is dichter, publicist, performer en illustrator. Hij woont en werkt in Tilburg, waar hij per september 2005 is benoemd tot stadsdichter. Recent verscheen bij uitgeverij IJzer de napalmsessies, een dvd & dichtbundel. In 2005 was hij Writer-in-residence bij Yang. Meer informatie over Nick J. Swarth kun je vinden op: http://www.swarth.nl

Lees verder in de Grote Zaal >>

Hagar Peeters over Poëzie in Carré

Anatomie_van_het_oog1Het was de moeder van de poëziefestivalcultuur.... Ik ben zelf eigenlijk.... Spreekt me aan het podiumaspect... De sixties zijn nu al ja soort van revival... Nou het komt me heel bekend voor... Misschien wel omdat heel veel mensen nu eigenlijk.... Dichters als een soort circusartiesten... Eigenlijk... Wordt sober... In sessensestig... maakten een knieval naar het publiek... Droegen andere gedichten voor dan ze schreven... Misschien wel... Ik denk zelf eigenlijk... Sessensestig... Politiek bewuster... Invloed hebben op de powesie... Eigenlijk... Lijsten gemaakt... Geschrapt... Best wel... Dichters zullen nu geen consessies doen aan het publiek...

Opgetekend uit de mond van Hagar Peeters, die deze onsterfelijke zinnen gisteren sprak in Met het oog op morgen (tijdens welke uitzending ze beweerde dat de dichters in 1966 andere gedichten voordroegen dan ze schreven, wat heel knap is. En ze beweerde dat veel dichters die niet uitgenodigd zijn om voor te dragen zich nu al vergeten wanen, iets wat ze eerst zelf in een column opschrijft). Vandaag is het – eigenlijk – dan zover: de wel-of-niet-reprise van PiC.

Diverse berichten

Op 1 maart wordt Jan Eijkelboom 80. Alle reden voor de gemeente Dordrecht haar ereburger en Stadsdichter uitgebreid te eren met een tentoonstelling, een feest, een lezing en een poëziedag. Meer hierover in het AD.

Rutger Cornets de Groot bespreekt versneden van Herlinda Vekemans: 'Vekemans maakt hierdoor een objectieve term met literaire middelen voor haar eigen oogmerken geschikt - een vorm van toe-eigening die haar als dichter dan toch in de buurt plaatst van mensen als Lucebert en Oosterhoff.' Lees verder op Meander.

Maart is in Amerika: de Small Press Month. April is National Poetry Month. Zie hier voor een artikel over beide maanden en kijk ook op de website Poets.org.
 

Presentatie Contrabasreeks

Vos_2Zaterdag jongstleden was de presentatie van de eerste acht delen uit de Contrabasreeks, in Perdu. Het verslag kan vrij kort worden gehouden: het was leuk en druk. De debutanten Marwin Vos en Frédéric Leroy maakten veel indruk op het publiek, net als Cornelis van der Wal. Na afloop was er de gebruikelijk nakout, en Ton den Boon deed een rondje fitness tijdens het heen en weer lopen tussen boekentafel, boekendozen en geldkist. Kortom, voor iedereen een geslaagde avond. In het najaar doen we dat nog een keer...

26 februari 2006

Interview met Astrid Lampe

Astrid LampeAstrid Lampe (Tilburg 1955) dichter. Woont en werkt in Utrecht. In  1997 verschijnt bij Querido de gedichtenbundel Rib haar debuut, genomineerd voor de C. Buddingh´- prijs. Na Rib komen er bij Querido nog drie bundels uit: De sok weer aan (2000), De memen van Lara  (2002), beide genomineerd voor de VSB-poëzieprijs en meest recent Spuit je Ralkleur (2005). Voor deze laatste bundel ontvangt ze 24 maart 2006 de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Meer informatie over Astrid Lampe is te vinden op haar website: http://www.astridlampe.nl/homepage.html.

1. Met welk gedicht van uzelf zou u zich aan de lezers willen voorstellen?

iets lams kan lelijk in de weg zitten
aaien en geruststellende dingen zeggen helpt dan niks
hier onderscheidt zich de ware open-dagbezoeker
    rijst stampen tot het bloem wordt

    ik weet nu even niet precies
    op welk punt
    ik de eigen lichamelijkheid
    zal gaan inzetten
- laat het er niet op aankomen
- tref vooral uw maatregelen

hij gaf een liter bloed
om ergens een hamburger te kunnen scoren
    - flikker die scherven toch weg!

rakelings contact
met de stof van uw colbertje
zal mij spontaan
de tranen over mijn wangen doen lopen

2 Waarom poëzie?

Vanwege de drugs en de woekerprijzen van heilige huisjesmelkers. Vanwege het nobele landjepik, de te genieten hoogtestages in mijn alpenweitje. Vanwege het vogelvrije. Vanwege het bordkarton en de tsunami’s. Vanwege de vermorste drukinkt, het zwartgeld van de K’NEX-maffia dat in de poëziesector niet wit te wassen is. Vanwege het rechtsomkeert der grote opleggers.

Vanwege de pilot-versie van een blote hemel en het roerend goed van de vrij zwevende intelligentie: K’NEX.

Vanwege de onverdeelde aandacht.

En verder. Omdat een gedicht middels grove intimidatie de eer niet kan worden geschonden. Omdat, met wat voor werelds geweld of dédain men het ook langs alle kanten tracht te ontsluiten, - annexeren dan wel elimineren - het die aanvallen pareert zonder aan openlijke verleidingsstrategie in te moeten boeten. Omdat het de eenzelvigheid, het gecultiveerd particuliere of anderszins eigene, niet hoeft op te geven om toch als een tiet te kunnen communiceren.

Omdat ik geen krachtiger medium weet dat de autoriteit (de ikken met de zwarte slip) met zijn geldingsdrang, lichtgeraaktheid en bloedernst zo uitdagend, gezond voor aap kan blijven zetten. (Droga droga, dit stofje en wat het met mij doet: jij!)

3. Welke dichters behoren tot uw inspiratiebronnen? Zou u kunnen uitleggen waarom en op welke wijze zij uw eigen werk beïnvloeden?

Ik heb me nu al zo uitgeput in vraag 2 van dit mini-interview dat ik me hier wat intoom.

Ook ik ken mijn Annie MG Schmidt, dus de andere dichter bestaat niet.

4. Welk gedicht van een andere dichter zou u in de online bloemlezing der Nederlandstalige poëzie willen laten opnemen?

Dolgraag twee piepjes van F. van Dixhoorn, zoals te vinden met een druk op de volgende link: http://www.intraquest.nl/art/fvandixhoorn/.

© Interview, Arnoud van Adrichem
Foto door auteur ter beschikking gesteld

Mini-interview met Astrid Lampe in de Grote Zaal

Astrid LampeAstrid Lampe (Tilburg 1955) dichter. Woont en werkt in Utrecht. In  1997 verschijnt bij Querido de gedichtenbundel Rib haar debuut, genomineerd voor de C. Buddingh´- prijs. Na Rib komen er bij Querido nog drie bundels uit: De sok weer aan (2000), De memen van Lara  (2002), beide genomineerd voor de VSB-poëzieprijs en meest recent Spuit je Ralkleur (2005). Voor deze laatste bundel ontvangt ze 24 maart 2006 de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Meer informatie over Astrid Lampe is te vinden op haar website: http://www.astridlampe.nl/homepage.html. Hoogst actueel. Het nieuws over de toekenning van een prijs is nog niet bekend, of de dichter wordt al door ons geïnterviewd...

Lees verder in de Grote Zaal >>

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën