Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu | september 2005 »

augustus 2005

31 augustus 2005

Allerhande nieuwigheid

Xavier Roelens antwoordt op de vragen op het estafette-interview, in de Grote Zaal. Xavier Roelens (1976) is alweer de derde dichter in onze estafette mini-interviews. Ruth Lasters reikte het stokje aan en schreef over hem: 'Een jonge dichter wiens enthousiasme voor poëzie, performen en literatuur in het algemeen, zo aanstekelijk is dat het je door de ergste writer's block helpt'. Recent verscheen er werk van Roelens in de bloemlezing Op het oog (Uitgeverij P, Leuven, 2005), waarvan hij ook een van de samenstellers is. Daarnaast is Roelens hoofdredacteur van en er is , meerstemmig tijdschrift in literatuur en beeld.  Hij geeft het stokje op zijn beurt door aan Lucas Laherto Hirsch.

Jeroen Mettes nomineert Hans Groenewegen voor een post bij de KB.

Ramsey Nasr schreef een nieuw stadsgedicht, ter ere en in de trant van Wannes van der Velde. (Gelezen op Parlando, waar je ook terecht kunt voor meer informatie.)

Marc Reugebrink vervolgt zijn serie Americana, met deel 2.

Na een korte zomerstop, start op woensdag 7 september weer een nieuw seizoen van De Dichtclub in café Marleen. De Dichtclub is een groep dichters die elke eerste woensdag van de maand bij elkaar komt in genoemd café om gedichten voor te dragen. Voorwaarde is dat elke dichter minimaal één nieuw gedicht ten gehore brengt. Elke dichter krijgt slechts 5 minuten de tijd om zijn werk onder de aandacht te brengen.  Verschillende Groninger dichters presenteren op 7 september naast eerder geschreven eigen werk elk minimaal één nieuw gedicht van eigen hand. Vaste deelnemers met ingang van het nieuwe seizoen: Daniël Dee, Jan Glas, Stefan Nieuwenhuis, Anneke Claus, André Degen, Rense Sinkgraven, Coen Peppelenbos, Arjen Nolles, Karel ten Haaf, Harry Zijlstra en Renée Luth. Op het weblog Boekenlezers staat meer informatie.

In 2002 nam Film by the Sea het initiatief om acht Zeeuwse gedichten te laten verfilmen door acht Nederlandse filmmakers. Inmiddels zijn alle acht verfilmde gedichten gereed. Onderstaand gedicht van Johanna Kruit werd verfilmd door Jos de Putter en zal, samen met de andere films in première gaan tijdens het Film by the Sea Festival in Vlissingen dat start op 11 September aanstaande.

Stoomgemaal Oosterschelde (Tholen)

Een hoge schoorsteen wijst de weg die eindigt in
een dreef. Wij wisten niet dat vlak naast het gemaal een huis
nog onbewoonbaar bleef. De scheve dakgoot ruist van
regen die op stenen valt. Het veld rondom beweegt

van wind. Een langverdwenen kind keek door de ramen uit
misschien. We zien het uitzicht: schapen tussen gras, een
verre toren. Bij een kreek een boerderij. Opzij een weel
die water vangt. Al wat voorbij is bleef. Kwamen

er bezoekers? Waren de oevers van de Schelde en de dijk
genoeg als houvast voor een kind? Wanneer begint
het heimwee naar een verre horizon en komt
er dan een dag dat je hier onverschillig kijkt?

Verleden schuift voorbij, ik maak me los. Wij zijn
passanten in een landschap. Ons troosten is te klein.

Gedicht uit: Voorheen te Orisande, Thomas Rap, 1986

Film over en boek van Komrij

Op de website van Literair Nederland lees ik het volgende (en ik kort in): Op donderdag 8 september gaat De gelukkige schizo in première, in het Letterkundig Museum. Het is een documentaire over Gerrit Komrij; 'Ik weet niet wat links of rechts is. Ik voel me niet vervreemd of verscheurd. Ik aanvaard de versplintering van de wereldbeelden als een godsgeschenk. Ik ben de eerste gelukkige schizo', aldus Komrij. Wie is Gerrit Komrij? Een lastige vraag. Niet alleen omdat Komrij een literaire duizendpoot is; hij is dichter, romanschrijver, bloemlezer, toneelschrijver, essayist en columnist (en vertaler, CB). Maar vooral verhult en verschuilt hij zich in zijn werk, waarin hij zich ook nog met tintelende spot tegenspreekt. De documentaire na de vertoning op de presentatie op dinsdag 20 september om 23.00 uur uitgezonden in Het Uur van de Wolf (zou het hondje op de voorpagina, ook in dit log te bewonderen, van Komrij zijn, en zo ja: hoe heet het?) van de NPS.

Na afloop van de voorvertoning neemt Gerrit Komrij het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Eendagsvliegen, dagboek van een lezer in ontvangst. Vanaf het moment dat hij kon schrijven heeft Gerrit Komrij dagboek gehouden. Hij noteerde daarin intieme voorvallen, scherpe observaties, leesverslagen en, toen hij zich eenmaal als schrijver had gemanifesteerd, vileine grappen over de literaire wereld. Eendagsvliegen is een unieke blik in de wereld van de schrijver, lezer, publieke persoon én het individu Gerrit Komrij. Het boek gaat verschijnen bij de Bezige Bij. Ik ben benieuwd naar het gehalte venijn. En naar de inkijk die Komrij gaat bieden.

Locatie: Letterkundig Museum
Datum: donderdag 8 september
Aanvang: 16.00 uur, ontvangst vanaf 15:30
Reserveren is noodzakelijk: 070-3339666

Rottend Staal brengt mensen bijeen!

Onderstaand bericht is te lezen in het Dagblad. Het doet de redactie van de Contrabas deugd dat het goede nog niet verdwenen is uit de poëzie.

DONALD HUGENS LEEFT

Epibreren - Vorig jaar berichtten we over het overlijden van de Eindhovense dichter/uitgever Donald Hugens. Hoewel de bron van het nieuws zeer stellig en overtuigend klonk werd dat overlijden door geen enkele andere bron bevestigd.

Afgelopen avond bereikte ons een wanhopig klinkende e-mail van een vriendin van de moeder van Hugens. De laatste had al in geen tijden contact gehad met haar zoon (wat kon kloppen als hij inderdaad overleden zou zijn) en vroeg zich wanhopig af wat er van haar zoon geworden was.

Reden voor ons om het onderzoek te heropenen en wat blijkt? Donald Hugens leeft. We spraken hem juist. Het bericht over zijn overlijden bleek voortgekomen uit een opmerking die hij eens terloops maakte over dat hij na zijn vertrek uit het literaire landschap onder de groene zoden zou liggen. Die opmerking werd door anderen voor waar aangenomen, doorverteld en kwam zodoende bij ons terecht.

We bieden Donald Hugens hierbij onze excuses aan voor de overlast die hij eventueel heeft ondervonden van onze fout. Gelukkig is er ook nog een positieve draai aan dit verhaal. Door het bericht van vorig jaar belandde de vriendin van de moeder op deze site, nam contact met ons op voor meer informatie en vandaag konden we haar zijn telefoonnummer doorsturen. Eind goed, al goed.

(Bart FM Droog, Rottend Staal, 31-8-2005)

Nog meer berichten uit de Domstad

Wie zegt dat men in Utrecht niet in staat is om een ludiek literair feestje te bouwen, liegt. Neem nou dit persbericht, dat ik net ontving. 'Altijd al eens naar bed willen gaan met een dichter? Op 3 september heb je de kans! Laat je wiegen op het ritme van Tsead Bruinja, deel de lakens met Thomas Möhlmann, duik een tent in met Alexis de Roode. Op zaterdagavond 3 september is het gebouw van Stadsschouwburg Utrecht gevuld met tangodansers, muzikanten, dj's en dichters, om het nieuwe culturele seizoen gepassioneerd te beginnen. Het Poëziecircus is present met acht bedden: zeven dichters en een zangeres kruipen diep onder de dekens om daar hun allerintiemste gedichten voor te dragen. Ga langs bij prinses op de erwt Sylvia Hubers, Tom Zinger wacht op zijn brits op een spannend bezoek of stap in het Louis IV-bed bij Tjitske Musche. Voor het stevigere werk staat dichtperformer Upperfloor al met haar zweepje klaar. Of laat je in slaap zingen: jazzlady Jo-Anne Vissers zingt de sterren van haar hemelbed...' Ik bedoel maar. Ik denk dat ik gewoon niet kan kiezen, de 3e september.

Om over het voorproefje van Het Poëziecircus voor het komende seizoen maar te zwijgen. 'Zondag 4 september slaat Het Poëziecircus haar tenten op in de Breedstraat-buurt in het centrum met drie gratis voorstellingen. Ook het komend seizoen slaat het Poëziecircus het stof van de literatuur. Met overheerlijke klanken tijdens de literaire drie-gangenmenu's, die onder de titel DineZpluZ worden opgediend in theater-café Zindering (Stadsschouwburg Utrecht). Met de ZinderZlams, waarin dichters strijden om de eer, 100 euro en hun gedicht op muziek van huismuzikant phinx. En natuurlijk met Het Poëziecircus, een avondvullende voorstelling waarin bekende en minder bekende dichters, cabaretiers en muzikanten kunnen laten horen wat ze in huis hebben.' Het programma dat daar geboden wordt, is gewoon te overladen:

13.00-14.00 uur LunZPluZ in Café De Leugen (*)

Een voorproefje van Dinez Pluz, het literaire diner in Zindering: Prikkel je zintuigen met culinaire hoogstandjes en dichters om van te watertanden. Met onder andere: Ingmar Heytze, Bernhard Christiansen en Alexis de Roode.

15.00-16.00 uur Minicircus in Café de Leugen

Sneller dan een barkruk, leuker dan een koffieconcert
Met: Tom Zinger, Upperfloor, Sander Koolwijk, Bernhard Christiansen, Pim te Bokkel, Robin Block, Pom Wolff, Savanne, Alexis de Roode

17.30 uur ZinderZlam preview op Podium Breedstraat

Huismuzikant Phinx zingt gedichten van o.a. Gijs ter Haar, Tom Zinger, Bernhard Christiansen, Sander Koolwijk en Alexis de Roode. Met een battle tussen deze dichters en Pim te Bokkel, Pom Wolff en Robin Block. De dichter met de meeste stemmen van het publiek wint Het Derde Been.

(*)Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

Voor de literaire lunch zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er worden geen plaatsen gereserveerd. Er geldt: wie het eerst komt, wie het eerst luncht!

Het Poëziecircus
Café de Leugen, L. Berchmakerstraat 10, Utrecht

Kortom, wat moet ik nou doen, dit weekend?

Luna Express moet blijven

LunaexpressMail naar de redactie van Luna Express: lunaexpress@vpro.nl – een actie die wordt ondersteund door  het Dagblad en is aangezwengeld door Risee in Letterland en Ruben van Gogh.

One more Radar love has gone

Boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag organiseert vanaf zondag 4 september tot en met 10 september een heuse Golden Earring Week. Als onderdeel daarvan zullen vijf nieuwe Haagse bands op verschillende avonden akoestische optredens verzorgen en is er een expositie van de Rock & Art Hall Of Fame (georganiseerd door het Nationaal Popmuseum).

Op zondag 4 september aanstaande vindt de officiele opening plaats, waarin ook een blok van een half uur voor gedichten is ingeruimd na of voor een optreden van de band Juice. Een paar medewerkende dichters zijn: Alex Franken, Annick Huijbrechts, Adriaan Bontebal, Anton Born, Fred Papenhove, Karel Kanits, Marja de Man en  Marnix Rueb. De gedichten komen vanaf 3 september op een aparte site te staan. Het adres daarvan wordt pas na 3 september vrijgegeven door de organisatie: de R.G. Ruijs Stichting – die de dichters trouwens niet betaalt voor het schrijven van het gedicht, voor de opname op de website en voor het optreden. Dichters, dat is algemeen bekend, leven van de eer.

Het vers dat Fred Papenhove aan de middag bijdraagt, gaat deels over de cover die de meidengroep Centerfold ooit de wereld inzond van het nummer Radar Love:

'Al zwervend over de nachtelijke stadswegen, kom ik haar in Eddie’s bar tegen:
het langverwachte & gedroomde meisje met de rood gelakte nagels.

Uit de stereoboxen klinkt  - in de versie van Centerfold - "Radar Love".'

Als dat allemaal maar goed gaat. Na zondag publiceer ik het hele gedicht. Ware liefhebbers kunnen ook terecht bij het boek Golden Earring, rock die niet roest van Maarten Steenmeijer.

Hermans op CD

De VPRO heeft de cd-box Archief Willem Frederik Hermans op de markt gebracht. De zeven cd's tellende box bevat dertien radio-interviews die radiomaker en dichter Freddy de Vree de befaamde auteur in de loop der jaren afnam en die deze zomer in De Avonden werden herhaald. Aan elke aflevering gaat een introductie vooraf waarin de vorig jaar overleden De Vree uitlegt onder welke omstandigheden het gesprek tot stand kwam. Het is niet de eerste cd die VPRO uitgeeft. Al in 1991 bracht de omroep een integrale voorlezing van De Avonden door Gerard Reve op de markt (op 10 cd's). Ook verscheen eerder De God Denkbaar, Denkbaar de God van W.F. Hermans door de auteur zelf voorgelezen (op 4 cd's).  'Wij hebben in het verleden vrij veel programma's opgenomen', zegt Bert Stekelenburg, verantwoordelijk voor de uitgeverij van de VPRO. 'Dat archief is de moeite waard om te worden ontsloten. Maar de programma's worden bijna nooit herhaald, dus is het interessant dat op deze manier te doen.' De cd-box van Hermans kost 35 euro. Later dit jaar geeft de VPRO nog een soortgelijk Archief Reve uit. De boeken worden op de markt gebracht door Rubinstein en zijn dus ook gewoon in de boekhandel te koop.

Met dank aan Maarten Dessing van Boekblad

30 augustus 2005

Stelling Ruben van Gogh

Naar aanleiding van de vorige log stelt Ruben van Gogh: 'Voorts vind ik dat het juist interessant is dat dichters deze vertalingen hebben gemaakt, en niet vertalers. Ik zou er wel eens een goede discussie over willen lezen/meemaken. Mijn stelling in deze zou zijn dat dichters wellicht minder accurate vertalingen -,  maar er wel betere gedichten van maken.' De discussie is bij deze geopend.

Leve de verdediging van de poëzie

Bart FM Droog is terug, en dat zullen wij weten. In een zeer lezenswaardig stuk fulmineert hij hedenochtend in het Dagblad: 'En waarom? Waarom moet de poëzie door Jan en alleman verdedigd worden? Tegen wie of wat? En snapt dan werkelijk niemand dat aanval de beste verdediging is? Dat het voortdurend hameren op de verdediging de indruk wekt dat de poëzie er zeer slecht aan toe is? Wat is het toch een onnozel volk, dat dichtersvolk. Gelukkig zijn er ook nog nozele dichters. Poëten die niet bang zijn voor de aanval. Zoals onze medewerker Richard Steegmans , die op de Contrabas drie 'Initiatieven ter bevordering van de Nederlandstalige poëzie en haar diversiteit' ontplooit.'

Welaan. Aanval lijkt mij – vaak – een goede verdediging. Maar soms moet de poëzie toch worden verdedigd, al gebeurt dat, in tegenstelling tot wat Droog beweert, hoogst zelden. Zo kan ik bijvoorbeeld niet begrijpen waarom zich tot nu toe niemand geroepen heeft gevoeld om de poëzie te verdedigen tegen de vreeswekkend slechte 'vertaling' Grasbladen, waarin tweeëntwintig dichters Walt Whitman te grazen nemen (ik ontken niet dat er goede en inventief vertaalde stukken instaan, maar velen maken zich er toch met een Jantje van Leiden af, wat het geheel niet ten goede komt). Op de website van VPRO Boeken lezen we: 'Tweeëntwintig dichters werkten mee aan de vertaling van Whitman's klassieker "Leaves of Grass". Iedere auteur vertaalde een gedeelte uit de omvangrijke bundel. Het resultaat is een reeks vrije en minder vrij vertaalde gedichten." – hoe verkoop je een gebbetje als zijnde een echt boek?

En waarom heeft niemand daarna gewezen op een mislukte spin off, de voorlezing van die gehele 'vertaling' tijdens het Noorderzonfestival. Op die gebeurtenis kwamen 50 betalende bezoekers af, terwijl er meer dan twintig dichters meededen. Een sof die door een van de organisatoren niettemin tot een succes werd bestempeld (zie de weblogtekst van 29 augustus, 00.31 uur). Zoveel onmacht van vertalers en hoogmoed van organisatoren vraagt om een verdediging, daar ketst elke aanval op af.

Binnenkort verschijnt gelukkig een echte Whitmanvertaling, van Jabik Veenbaas, bij Wagner & Van Santen.

Kuipers voor de VSB Poëzieprijs

De jury van de VSB Poëzieprijs heeft het dit jaar maar gemakkelijk. Vandaag kreeg ik namelijk de nieuwe bundel van Frans Kuipers (wie bij de KB schrijft toch die onbenullige teksten?), Nergensgesternte, toegestuurd, en ja nou ja, die bundel gaat winnen. Kijk  hier voor een interview dat Wim Brands de dichter afnam. 

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën