21 augustus 2005 – 21 augustus 2015 – kroniek van een aangekondigd afscheid

Op 21 augustus 2005 ging De Contrabas online, met dit bijna ontroerende bericht. Dat is bijna tien jaar geleden, en daarom is het goed om de bakens een keer te verzetten. Het is tijd voor iets anders, ik wil dit ‘enige ware zenuwcentrum van de literatuur’, zoals Gerrit Komrij het noemde, elders, op een andere manier voortzetten.

De Contrabas zal nog tot 21 augustus aanstaande in de lucht blijven, wat mij de gelegenheid geeft om in een aantal artikelen de balans op te maken. En na 21 augustus aanstaande is het tijd voor iets nieuws, waarover later meer. De boeken van de uitgeverij blijven gewoon leverbaar.

Vandaag is de twintigste sterfdag van W.F. Hermans, de grootste Nederlandstalige schrijver van na de Tweede Wereldoorlog. Toen hij zijn zelfgekozen dood stierf, wendde hij zich af van zijn familieleden; dat zal ik niet doen, alleen al omdat ik eerst nog een paar zaken die mij in de afgelopen tien jaar zijn opgevallen wil formuleren, en omdat ik in elk geval nog één rekening met iemand heb openstaan.

Oh ja. En OP 21 augustus aanstaande is het feest. Maar ook daarover: later meer.